Kasowanie inspekcji po samodzielnym wymianie oleju i filtra. OPEL
OPEL GRANDLAND X (A18) 1.2 (75)
@Zygaryn
29.11.2022 19:33
Członek
Po wymianie oleju i filtra oleju oraz powietrza widzi błąd – zapala się kontrolka kluczyk i do 2500obrotów jazda powyżej info – stań i napraw silnik.Co jest przyczyną.
@Haviculd01.12.2022 11:52CzłonekWitam,
Trudno powiedzieć, ale cała praca jest wykonana poprawnie? Polecam kontakt z serwisem w celu prawidłowej diagnozy. Lepiej nie uruchamiać samochodu, dopóki problem nie zostanie rozwiązany.
OPEL GRANDLAND X (A18) 1.2 (75)@Zygaryn01.12.2022 21:44@HaviculdCzłonekTak też uczyniłem - po skasowaniu inspekcji przez diagnozę specjalistyczny sprzęt kazano wykonać jazdę prubną.Ku mojemu zdziwieniu przy obrotach około 3000 zapaliła się lampka z informacją NAPRAW SILNIK.Wróciłem do warsztatu (około 100m) i auto stoi czeka na głębszą diagnozę.Lecz po otwarciu maski silnika usłyszałem "mruczenie"tego nie było.Silnik nadal pracuje bez zażutu i kluczyk serwisowy znika.Jestem zaniepokojony - przyznaję się że do tej pory auto było serwisowane i nie było problemu.Teraz wyczytałem w internecie że możliwa przyczyna to łożysko napinacza,pompa wodna i tu dziwna sprawa - zawsze jak wracałem z trasy nie włączał się wentylator - ostatnio to wykonał a temperatura na wskazniku 90 tak zawsze pokazuje.