Wróć do tematów

Kokpit KIA CEE'D hatchback (ED)

@user_253074
23.02.2021 21:56
Członek
Witam, muszę wyjąć deskę rozdzielczą w celu jej naprawy( rozkleja się) czy ma ktoś w tym temacie doświadczenie ? nie wiem jak się do tego i od czego zabrać. Może ktos jest w posiadaniu schematu, filmiku instruktazowego? Za każdą pomoc dzięki, Pozdrawiam.

Rozpoczęty

23.02.21

Najnowsza odpowiedź

05.10.25

Odpowiedzi

4

Wyświetlenia

4692

• @Ivan_cz
    25.02.2021 13:20
    Członek
    Zdejmowałem w ten sposób:
    Najpierw zdjąłem osłonę radia. Osłona jest mocowana klipsami na dole, z boku i w środku.
    Dalej panel sterowania lusterkami. Również jest mocowany klipsami na dole i z boku. Obowiązkowo odłączyć złącze sterowania lusterka. 
    Nakładka na dole, która znajduje się pod deską rozdzielczą. Dolna część tej nakładki to jest osłona górna kierownicy. Aby to wszystko zdjąć, należy obrócić kierownicę w dowolną stronę: przy skręcaniu zobaczysz śrubę. Po odkręceniu tej śruby kręć kierownicą w przeciwną stronę, aż zobaczysz drugą śrubę. Odkręcamy drugą. Następnie powoli pociągamy pokrywę do siebie, aż odskoczy od deski rozdzielczej.
    Następnie odkręcamy kratki wentylacyjne, które są mocowane na 6 śrub od dołu i na górze za pomocą klipsów. Również odłączamy sterownik zegarowy i włącznik świateł awaryjnych. Nad deską rozdzielczą znajduje się daszek, który trzyma się na 2 śrubach i klipsach. Te same dwie śruby trzymają deskę rozdzielczą. Ostrożnie usuwamy klipsy szpatułką lub linijką, odkręcamy 2 śruby i teraz mamy pełny dostęp do deski rozdzielczej.
    Przygotowanie do demontażu deski rozdzielczej. Odkręcamy ostatnie 2 śruby i przesuwając ręce w otwory, w których kiedyś znajdowały się kratki wentylacyjne, delikatnie pociągamy kokpit do siebie. Zanim deska rozdzielcza zostanie wyjęta, sprawdź czy wszystkie złącza zostały odłączone. 
    • @user_253074
      25.02.2021 20:57
      @Ivan_cz
      Członek
      Cześć, który to jest panel sterowania lusterkami? sterowanie mam w drzwiach chyba ze chodzi o cos innego, jak postepowac z air bag ?kierownicy nie trzeba sciagac zeby calkowicie wyjac kokpit z auta? a zegary? dzieki, pozdrawiam
    • @Ivan_cz
      26.02.2021 19:01
      @user_253074
      Członek
      mam taką nakładkę ze sterowaniem lusterka na kokpicie. Kierownica wraz z kolumną musi być opuszczona. Pod spodem znajdują się śruby, które musisz odkręcić. Zegary należy odłączyć. 
  • @user_3967015
    05.10.2025 12:48
    Członek
    Czy ktoś może ma jakiś tutorial, jak zdemontować tą deskę krok po kroku? Przeszukałem cały internet i nigdzie nie znalazłem ani filmiku ani rozpisanych kroków. Będę walczył z odkształceniami, ale nie chcę połamać plastików przy demontażu. Będę wdzięczny za wszelkie naprowadzenia. Dodam, że póki co wymontowałem konsolę centralną.
Autodoc CLUB App icon
Czas na wymianę części? Zgarnij jeszcze lepsze oferty w naszej aplikacji.
Skanuj kod QR do aplikację AUTODOC CLUB
ZESKANUJ MNIE