Wróć do tematów

toyota yaris hybrid (2024) nie odpala - błyskawicznie rozładowujący sieakumulator TOYOTA Yaris IV (_P21_, _PA1_, _PH1_) (02.2020 - ...)

@user_379985
05.09.2024 19:57
Członek

Witam. Czy ktoś spotkał się z takim problemem ? Nowy samochód toyota yaris hybrid ( rocznik 2024) zakupiony w salonie w Polsce w czerwcu 2024 roku. Po przejechaniu ok. 200 km samochód stał 3 tygodnie, Po tym czasie nie odpalił. Zupełna cisza – nie można nawet otworzyć samochodu. W ASO w salonie zaproponowano, żeby wezwać pomoc drogową , dostarczyć samochód do nich. Tak zrobiłam – sprawdzili akumulator – oczywiście ich zdaniem jest ok. Naładowali i cześć. PORADZILI BY KUPIĆ BOSTER i MIEĆ ZAWSZE PRZY SOBIE !! Jak trochę poczytałam na temat , to nie jestem jedyna z takim problemem. W tym samochodzie od pewnego czasu to podobno reguła. Poprzednio 5 lat jeździłam toyotą yaris hybrid i nic podobnego się nie zdarzyło ( zimą prawie nie jeździłam i odpalał za każdym razem ). Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem. Jestem bezsilna – strach zostawić samochód na parkingu na parę dni , bo nie odpali. Co może być tego przyczyną.

Rozpoczęty

05.09.24

Najnowsza odpowiedź

29.03.25

Odpowiedzi

8

Wyświetlenia

1955

• @M.
    06.09.2024 07:56
    Członek
    Witam,
    Tutaj potrzebny jest dobry elektryk, najprawdopodobniej w samochodzie jest jakiś odbiornik prądu, który się nie wyłącza i z biegiem czasu rozładowuje akumulator.Pozdrawiam
    • @user_379985
      06.09.2024 10:49
      @M.
      Członek
      Samochód prosto z salonu. Myślę , że odbiorników prądu w tym samochodzie jest wiele....Ale dot. to chyba wszystkich samochodów. W serwisie powiedzieli, żeby przyjeżdżać (!!) do nich i ładować. Sprawdzili, ze akumulator jest ok (???). Jak poczytałam w internecie ( niestety po czasie) to nie jestem odosobnionym przypadkiem. Może ktoś się z tym spotkał ?
      Jak pisałam moja poprzednia toyota yaris hybrid ( rocznik 2017) - odpalała bez zarzutu i do głowy mi nie przyszło, ze może być inaczej.
  • @M.
    06.09.2024 14:13
    Członek
    Witam,
    Cóż, w tym przypadku być może ktoś może powiedzieć dokładniej, czy się z tym spotkał.
    Jeśli rozwiążesz problem, napisz tutaj, z chęcią się dowiem, a może nawet przydadzą się informacje na przyszłość.
    • @user_379985
      06.09.2024 16:08
      @M.
      Członek
      Po rozmowie z Rzecznikiem Praw Konsumenta przymierzam się do reklamacji . Natknęłam się na artykuł w prasie ( Interia) opisujący identyczny przypadek sprzed roku. Dziennikarz zajmował się tym, rozmawiał z fachowcami z Toyota ... Znali problem i twierdzili, że zostanie rozwiązany ( zbyt " udoskonalony i ekonomiczny z punktu widzenia producenta akumulator" - chyba bez efektu. Spróbuję złapać z nim kontakt i działać. Dlatego szukam innych z tym problemem. Nie mam złudzeń, że to będzie proste. Rozbój w biały dzień przez LIDERA NIEZAWODNOŚCI
    • @user_676901
      22.01.2025 20:52
      @user_379985
      Członek
      Podobny problem ...toyota yaris cross , auto kupione w maju , rocznik 2024 ...akumulator rozładowany w listopadzie ..teraz w styczniu 2025 2 razy ! ..Koszmar
  • @user_736346
    28.02.2025 14:29
    Członek
    Mam ten sam problem (toyota yaris cross). Po przejechaniu 300km i odpoczynku samochodu w garażu (1 dzień) samochód nie odpalił... Umówiłem się do serwisu.
  • @user_736948
    28.02.2025 19:20
    Członek
    Mam ten sam problem , samochód Toyota yaris 2024 hybrid , po pół roku użytkowania w dniu dzisiejszym odmówił współpracy. Dzwoniłem do salonu , powiedziano mi aby spróbował sam naładować akumulator lub wezwać pomoc drogową toyota asistance . Wybrałem tą drugą opcję . Po przyjeździe panów fachowców z pomocy drogowej stwierdzili że cytuję ( proszę pana to jest toyota ), co dziennie mamy takie zgłoszenia . Zapytałem panów co mam robić , proszę obserwować powiedzieli . Przecież to nie jest choroba zakaźna . Jestem zawiedziony liderem w niezawodności .
  • @user_794366
    29.03.2025 16:22
    Członek
    Trzy tygodnie stał ...to rewelacyjny wynik jak na toyotę. Akumulatory 12 V wytrzymują - bez ładowania - kilka dni. To są akumulatory 45 Ah, dopiero od niedawna wymieniane na 52 Ah - więc małej pojemności. Hybrydowe Toyoty nie posiadają typowego układu ładowania z alternatorem, więc należy unikać sytuacji jak opisałeś i koniecznie zakupić booster. Wszelkie opowieści o ,,złodziejach prądu" możesz sobie darować. Oprócz tego akumulatory 12V montowane w toyotach są wadliwe, więc należy zwracać uwagę na spadek pojemności aku. Jeżeli ,,padnie" po 2-3 dniach nieużywania samochodu, żądać wymiany akumulatora w ramach gwarancji Toyoty.
Autodoc CLUB App icon
Czas na wymianę części? Zgarnij jeszcze lepsze oferty w naszej aplikacji.
Skanuj kod QR do aplikację AUTODOC CLUB
ZESKANUJ MNIE