Wyłączenie odpowiedzialności
Jak wymienić pasek wielorowkowy w Renault Megane Scenic - poradnik naprawy
ściągnięć:
12
Wyświetlenia:
720

Zalecany okres wymiany kategorii części Pasek klinowy wielorowkowy : 5 year / 120000 km
Ważne!
Procedura wymiany może być stosowana dla:
RENAULT MEGANE Scenic (JA0/1_) 1.6 16V (JA0B, JA04, JA11, JA00) … Zobacz więcej
Kolejne kroki mogą się różnić w zależności od konstrukcji samochodu.
RENAULT MEGANE Scenic (JA0/1_) 1.6 16V (JA0B, JA04, JA11, JA00) … Zobacz więcej
Kolejne kroki mogą się różnić w zależności od konstrukcji samochodu.
Jak wymienić pasek wielorowkowy w RENAULT MEGANE SCENIC [PORADNIK AUTODOC]

Wszystkie części, które można wymienić – Pasek klinowy wielorowkowy do MEGANE Scenic (JA0/1_) i innych modeli RENAULT
Pasek klinowy wielorowkowy
Produkty alternatywne

Klucz dynamometryczny
Klucz płasko-oczkowy o numerze 13
Nasadka o numerze 18
Klucz nasadowy do kół o numerze 19
Klucz grzechotkowy
Śrubokręt Krzyżakowy
Pokrowiec na błotnik
Klin pod koło
AUTODOC poleca:
- Uwaga: wszystkie prace na samochodzie – Renault Megane Scenic – powinny być wykonywane przy zgaszonym silniku.
Wymianę należy przeprowadzać w tej kolejności:
- Krok 1Odkryj maskę silnika.
- Krok 2Skorzystaj z osłony chroniącej zderzak w celu zapobiegnięcia uszkodzenia powłoki lakierniczej oraz plastikowych elementów samochodu.
- Krok 3Zabezpiecz koła klinami. Poluzuj śruby mocujące koło. Skorzystaj z nasadki udarowe do kół #19.
- Krok 4Podnieś samochód.Wymiana: paska wielorowkowego – Renault Megane Scenic. Wskazówka od AUTODOC:Jeśli używasz podnośnika, upewnij się, że stoi on na płaskiej powierzchni bez żadnych nierówności.Pamiętaj, aby dodatkowo zabezpieczyć samochód za pomocą podpór.
- Krok 5Odkręć śruby koła.AUTODOC poleca:Ostrzeżenie! Aby uniknąć obrażeń, przytrzymaj koło podczas odkręcania śrub mocujących. Renault Megane Scenic
- Krok 6Ściągnij koło.
- Krok 7Odkręć i usuń mocowania osłony nadkola. Skorzystaj z wkrętaka krzyżakowego.
- Krok 8Usuń osłonę nadkola.
- Krok 9Odciągnij koło pasowe napinacza paska klinowego. Skorzystaj z klucza oczkowego o numerze 13.
- Krok 10Wyjmij pasek klinowy.Wymiana: paska wielorowkowego – Renault Megane Scenic. Profesjonaliści zalecają:Sprawdź stan napinacza koła pasowego oraz rolki zwrotnej. W razie potrzeby wymień je.
- Krok 11Załóż pasek klinowy.AUTODOC poleca:Upewnij się, że pasek klinowy jest dobrze dopasowany do wszystkich kół pasowych.
- Krok 12Odciągnij koło pasowe napinacza paska klinowego. Skorzystaj z klucza oczkowego o numerze 13.
- Krok 13Dopasuj pasek klinowy do rolki napinającej. Przywróć napinacz koła pasowego do jego pozycji początkowej.
- Krok 14Obróć wał korbowy kilka razy, aby sprawdzić, czy nowy pasek klinowy dobrze pracuje. Skorzystaj z nasadki o numerze #18. Skorzystaj z klucza grzechotkowego.
Czy ta instrukcja obsługi była pomocna?
Proszę oceń tę instrukcję obsługi w skali od 1 do 5. Jeżeli masz jakiekolwiek pytania, zapraszamy do kontaktu z nami.
0 - użytkowników zagłosowało
Potrzebujesz nowych opon?
Sprawdź, które rozmiary opon i felg pasują do modelu RENAULT Megane Scenic (JA)
Popularne poradniki serwisowe do Renault Megane Scenic
Kompletne poradniki wymiany produktu Pasek wielorowkowy w różnych modelach samochodu RENAULT MEGANE
Odblokuj swojego asystenta serwisowania samochodu!
Śledź wydatki, zarządzaj dziennikiem serwisowym, planuj wymiany i nie tylko.
Wskazówki i triki dotyczące RENAULT MEGANE Scenic (JA0/1_)
Zobacz więcej
- Jak usunąć zarysowania z plastiku w samochodzie | Wskazówki od AUTODOC
- Top 5 błędów popełnianych podczas pracy przy komorze silnika | Wskazówki od AUTODOC
- Rzeczy, których nigdy nie należy robić z manualną skrzynią biegów | Wskazówki od AUTODOC
- Jak zaoszczędzić na zakupie części samochodowych?
Najczęściej wymieniane części samochodowe w RENAULT MEGANE
Czas na wymianę części? Zgarnij jeszcze lepsze oferty w naszej aplikacji.

ZESKANUJ MNIE