Wyłączenie odpowiedzialności
Jak wymienić wahacz przedni dolny w Ford Fiesta JA8 - poradnik naprawy
ściągnięć:
7
Wyświetlenia:
461
Ważne!
Procedura wymiany może być stosowana dla:
FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.6 Ti, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.4 TDCi, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.6, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.25, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.25, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.6 TDCi, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.4, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.6 Ti, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.4 TDCi, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.6 TDCi, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.4 LPG, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.6 TDCi, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.0, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.0 EcoBoost, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.0 EcoBoost, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.6 Ti, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.0, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.4 LPG, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.6 ST, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.0 Sport, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.6 ST200, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.5 TDCi, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.6, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.6, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.5 TDCi, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.6 … Zobacz więcej
Kolejne kroki mogą się różnić w zależności od konstrukcji samochodu.
FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.6 Ti, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.4 TDCi, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.6, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.25, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.25, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.6 TDCi, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.4, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.6 Ti, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.4 TDCi, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.6 TDCi, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.4 LPG, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.6 TDCi, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.0, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.0 EcoBoost, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.0 EcoBoost, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.6 Ti, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.0, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.4 LPG, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.6 ST, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.0 Sport, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.6 ST200, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.5 TDCi, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.6, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.6, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.5 TDCi, FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) 1.6 … Zobacz więcej
Kolejne kroki mogą się różnić w zależności od konstrukcji samochodu.
Jak wymienić przednim wahacz w FORD FIESTA JA8 [PORADNIK AUTODOC]

Wszystkie części, które można wymienić – Wahacz do Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8) i innych modeli FORD
Wahacz, zawieszenie koła
Produkty alternatywne

Szczotka druciana
Sprej WD-40
Środek do czyszczenia hamulców
Smar na bazie miedzi
Klucz płasko-oczkowy o numerze 13
Nasadka o numerze 15
Klucz nasadowy do kół o numerze 19
Klucz grzechotkowy
Klucz dynamometryczny
Pokrętka
Płaskie dłuto
Młotek
Młotek gumowy
Podnośnik hydrauliczny do skrzyni biegów
Klin pod koło
Wymiana: wahacz przedni dolny – Ford Fiesta JA8. Eksperci z AUTODOC zalecają:
- Procedura wymiany jest identyczna dla lewych i prawych dolnych wahaczy.
- Ostrzeżenie! Zgaś silnik przed rozpoczęciem jakiejkolwiek pracy – Ford Fiesta JA8.
Wymianę należy przeprowadzać w tej kolejności:
- Krok 1Zabezpiecz koła klinami.
- Krok 2Poluzuj śruby mocujące koło. Skorzystaj z nasadki udarowe do kół #19.
- Krok 3Podejmij przednią część samochodu i zafiksuj na podporach.
- Krok 4Odkręć śruby koła.AUTODOC poleca:Ostrzeżenie! Aby uniknąć obrażeń, przytrzymaj koło podczas odkręcania śrub mocujących. Ford Fiesta JA8
- Krok 5Ściągnij koło.
- Krok 6Oczyść wszystkie łączenia wahacza. Użyj drucianej szczotki. Skorzystaj ze spreju WD-40.Wymiana: wahacz przedni dolny – Ford Fiesta JA8. Wskazówka:Po zastosowaniu spreju, zaczekaj kilka minut.
- Krok 7Odkręć mocowanie przegubu kulowego od zwrotnicy. Skorzystaj z klucza oczkowego o numerze 13. Skorzystaj z nasadki o numerze #15. Skorzystaj z pokrętki.
- Krok 8Odkręć śrubę mocującą.
- Krok 9Odkręć mocowanie przedniego ramienia. Skorzystaj z nasadki o numerze #15. Skorzystaj z pokrętki.
- Krok 10Odkręć tylne mocowanie łączące wahacz z ramą pomocniczą. Skorzystaj z nasadki o numerze #13. Skorzystaj z pokrętki.
- Krok 11Wyciągnij tylne mocowanie wahacza.
- Krok 12Zwolnij mocowanie łączące przegub kulowy ze zwrotnicą. Użyj płaskiego dłuta z metalu roboczego. Użyj młotka.
- Krok 13Rozłącz przegub kulowy ze zwrotnicy.
- Krok 14Wyciągnij przednie mocowanie wahacza.
- Krok 15Zdejmij dźwignię.
- Krok 16Oczyść gniazda mocowania i gwint ramienia zawieszenia. Użyj drucianej szczotki. Skorzystaj ze spreju WD-40.
- Krok 17Zainstaluj nową dźwignię. Skorzystaj z gumowego młotka.Wymiana: wahacz przedni dolny – Ford Fiesta JA8. AUTODOC zaleca:Podczas instalowania stosuj tylko nowe bolce i nakrętki.Nie zaszkodź osłonę przegubu kulowego.
- Krok 18Zamontuj mocowania wahacza.
- Krok 19Połącz przegub kulowy ze zwrotnicą.Krok 20Zabezpiecz wahacz. Użyj podnośnika hydraulicznego do skrzyni biegów.
Czy ta instrukcja obsługi była pomocna?
Proszę oceń tę instrukcję obsługi w skali od 1 do 5. Jeżeli masz jakiekolwiek pytania, zapraszamy do kontaktu z nami.
0 - użytkowników zagłosowało
Potrzebujesz nowych opon?
Sprawdź, które rozmiary opon i felg pasują do modelu FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8)
Popularne poradniki serwisowe do Ford Fiesta Mk6
Kompletne poradniki wymiany produktu Wahacz (poprzeczny, podłużny, ukośny) w różnych modelach samochodu FORD FIESTA
Odblokuj swojego asystenta serwisowania samochodu!
Śledź wydatki, zarządzaj dziennikiem serwisowym, planuj wymiany i nie tylko.
Wskazówki i triki dotyczące FORD Fiesta Mk6 Hatchback (JA8, JR8)
Zobacz więcej
- Jak wypolerować starą pokrywę zaworów silnika na połysk | Wskazówki od AUTODOC
- 5 błędów w czyszczeniu wnętrza samochodu | Wskazówki od AUTODOC
- Płyn do mycia felg K2 ROTON – przegląd
- Jak pomalować zacisk hamulcowy | Wskazówki od AUTODOC
Najczęściej wymieniane części samochodowe w FORD FIESTA
Czas na wymianę części? Zgarnij jeszcze lepsze oferty w naszej aplikacji.

ZESKANUJ MNIE