Wyświetlany jest kod błędu P1700 i zapala się lampka kontrolna silnika - co to oznacza?
Kod DTC P1700 to specyficzny dla producenta kod błędu, który występuje głównie w pojazdach Chrysler, Dodge i Jeep i wskazuje na problem w module sterującym automatycznej skrzyni biegów (TCM). System OBD wykrywa usterkę w komunikacji między modułem sterującym skrzyni biegów a innymi systemami pojazdu. Kod ten może mieć różne znaczenie dla różnych producentów, ale zazwyczaj odnosi się do problemów ze skrzynią biegów lub modułem sterującym.
Jakie mogą być przyczyny tego kodu błędu?
- Uszkodzony moduł sterujący skrzyni biegów (TCM)
- Wadliwe okablowanie między TCM a innymi jednostkami sterującymi
- Skorodowane lub luźne połączenia wtykowe na module sterującym skrzyni biegów
- Uszkodzony bezpiecznik w obwodzie skrzyni biegów
- Problemy z zasilaniem modułu TCM
- Wadliwa komunikacja magistrali CAN
- Uszkodzony przewód masowy modułu sterującego skrzyni biegów
- Problemy z oprogramowaniem modułu sterującego
Jakie objawy występują równolegle z kodem błędu P1700?
- Problemy ze zmianą biegów: Automatyczna skrzynia biegów zmienia biegi nieregularnie lub wcale
- Program jazdy awaryjnej: Skrzynia biegów blokuje się na biegu (tryb awaryjny).
- Problemy z rozruchem: Uruchomienie pojazdu jest utrudnione lub niemożliwe
- Utrata mocy: Zmniejszona moc silnika i słabe przyspieszenie
- Szarpanie: Niestabilna praca na biegu jałowym lub szarpanie podczas jazdy
- Kontrolki ostrzegawcze: Lampka ostrzegawcza skrzyni biegów oprócz lampki ostrzegawczej silnika
- Brak biegu wstecznego: Bieg wsteczny nie działa
Jak można usunąć problem z kodem błędu P1700?
- Naprawa wymaga systematycznego podejścia, ponieważ problem może dotyczyć kilku podzespołów.
- Wymień moduł sterujący skrzyni biegów: Wymień wadliwy TCM na nowy lub zregenerowany moduł sterujący i zleć jego zaprogramowanie specjaliście
- Napraw okablowanie: Sprawdź i napraw wszystkie połączenia kablowe między modułem sterującym skrzyni biegów a innymi komponentami, wymień uszkodzone kable.
- Wyczyść połączenia wtykowe: Odłącz wszystkie złącza na TCM, wyczyść styki sprayem do styków i przywróć bezpieczne dopasowanie.
- Sprawdź i wymień bezpieczniki: Sprawdź wszystkie bezpieczniki związane ze skrzynią biegów w komorze silnika i we wnętrzu, wymień przepalone bezpieczniki.
- Sprawdź zasilanie: Zmierz napięcie na złączu TCM i napraw wszelkie przerwy w zasilaniu.
- Wykonaj aktualizację oprogramowania: Zleć dealerowi wykonanie aktualizacji oprogramowania modułu sterującego skrzyni biegów lub przeprogramowanie modułu.
FAQ - Często zadawane pytania dotyczące kodu DTC P1700
Czy mogę kontynuować jazdę z kodem błędu P1700?
Kontynuowanie jazdy jest możliwe tylko w bardzo ograniczonym zakresie, ponieważ skrzynia biegów działa w programie pracy awaryjnej. Powinieneś natychmiast udać się do warsztatu, aby uniknąć poważnych uszkodzeń.
Ile kosztuje naprawa kodu błędu P1700?
Koszty różnią się w zależności od przyczyny: naprawa przewodu kosztuje 100-300 euro, nowy moduł sterujący skrzyni biegów wraz z programowaniem może kosztować 800-1500 euro.
Jak mogę samodzielnie zdiagnozować kod błędu P1700?
Możesz odczytać kod za pomocą skanera OBD. Jednak dokładna diagnoza wymaga specjalnych urządzeń pomiarowych do sprawdzenia okablowania i zasilania.
Czy kod błędu P1700 jest częstym problemem?
Ten kod usterki występuje stosunkowo często w pojazdach marki Chrysler, Dodge i Jeep, szczególnie w pojazdach o większym przebiegu lub starszych modelach.
Czy mogę samodzielnie wymienić moduł sterujący skrzyni biegów?
Wymiana jest technicznie możliwa, ale wymaga późniejszego zaprogramowania u dealera. Bez programowania nowy TCM nie będzie działał prawidłowo.
Jak długo trwa naprawa kodu błędu P1700?
W zależności od przyczyny, naprawa trwa od 2 do 8 godzin. Wymiana jednostki sterującej z programowaniem zajmuje zwykle cały dzień roboczy.